Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Parkour


Parkour - Frihet och kontroll

Vi erbjuder olika typer av parkourgrupper från 6 år och uppåt, olika nivåer och för olika behov. Nybörjare får lära sig grunderna i vår introkurs och har sen möjlighet att gå vidare till en av våra ordinarie grupper. Vi följer skolårets åldersindelning.

Boka - Logga in.png
 
 
 

Våra träningsformer

Knatteparkour
För barn 6-7 år. Här får alla barn lära sig bemästra kroppens grundmotoriska rörelser och genom mycket lek och glädje få en positiv bild av träning och idrott. Alla är lika välkomna och alla får träna så mycket man klarar av utefter sin egen förmåga. - Inga förkunskaper krävs.


Parkour för barn med särskilda behov
Från 8 år. Korpen vill uppmuntra till att träna. Därför har vi skapat en grupp för de barn och ungdomar som behöver träna i mindre grupper där de ska få känna trygghet och glädje. Vi bjuder både in dem som går i särskolan och dem som har en diagnos eller personlighet som gör att de mår bättre av att träna i mindre grupper. Det här är en grupp delvis sponsrad av Botkyrka kommun och tar in max 10 st barn/termin/grupp. 

- Inga förkunskaper krävs men grupperna kan se olika ut från termin till termin. Kontakta oss gärna på telefon eller mejl och få mer information om hur gruppernas sammansättning ser ut just denna termin.


Parkour Introduktion
Från 8 år. För dig som tar dina första steg in i parkourens värld, vill bemästra parkourens grunder eller lära dig parkour som en ny träningsform. Här får du bland annat lära dig parkourens träningsfilosofi samt de grundläggande rörelserna rullpressbasic vaultsswing och cat leep. Baskunskaperna i "Parkour Introduktion" är grundläggande för att sen kunna börja träna i våra ordinarie blåa och gröna grupper. - Inga förkunskaper krävs.


Parkour Blå
Från 8 år. För dig som kan parkourens filosofi och grunder och vill lära dig mer av parkourens kreativa värld. Här lär du dig förstå och respektera riskerna med kreativ träning och volter. Innehåller mer strukturerade pass som fokuserar på individens utveckling och glädje till kreativ träning. - Krav: Parkour Introduktion eller motsvarande.

 


Parkour Blå+
Från 8 år. Blå+ har samma filosofiska och strukturerade upplägg som övriga blåa grupper. Pluset står för att vi här rekommenderar längre/äldre medlemmar att träna och därmed bättre fördela åldersspannet på våra parkourare. - Krav: Parkour Introduktion eller motsvarande. 

Parkour Grön
För dig som är engagerad och har en vilja att träna mer och hårdare samt på ett kreativt sätt ta till sig en uppgift och lösa problem.

Innehåller fler kombinationer, koreografier och en mer uppgiftslösande träningar. Detta är en mer krävande men också fri träning som genomförs tillsammans med våra tränare och som fokuserar på individens sätt att utmana sig själv. Oftast det naturliga steget från Parkour Blå när en har blivit lite äldre och starkare. - Krav: Tränarnas rekommendation efter Parkour Intro / Blå eller motsvarande.


 

Träningsgrupper 2022

Vårtermin inomhus
Start: Början av februari
Slut: Mitten av maj

  • Våra ordinarie träningsgrupper i Botkyrka
  • Lördag+söndag i Tumba
  • Vardag i Alby

 

 

Hösttermin inomhus
Start: Början av september
Slut: Början av december

  • Våra ordinarie träningsgrupper i Botkyrka 
  • Lördag+söndag i Tumba
  • Vardag i Alby

 

Vårtermin utomhus- 

  • Vi ser över eventuella pass utomhus

 

 

Sommarparkour-

  • Vi ser över eventuella pass

 

Terminsstart, tid, plats och anmälan hittar du på vår medlemssida.
- Klicka på länken nedan för att komma direkt till parkouranmälan. 


Parkour för barn med särskilda behov
Idrottshuset, Tumba, Gymnastiksalen
- Lördagar 10:30-10:30
-Lördagar 11:40-12:40

Knatteparkour (6-7 år)
Tumba Idrottshuset, Gymnastiksalen
- Lördag 9.30-10-30
- Söndag 9.30-10.30
 

Parkour Introduktion

Grindtorpsskolan, Alby, Gymnastiksalen
- Tisdagar 18.00-19.00
Tumba Idrottshuset, Gymnastiksalen
- Lördagar 13.20-14.20

Parkour Blå
Grindtorpsskolan, Alby, Gymnastiksalen
- Tisdag 19.00-20.00
Tumba Idrottshuset, Gymnastiksalen
- Lördag 14:20-15:20
- Lördag 15:30-16:30
- Lördag 16:30-17:30
- Söndag 10.30-11.30
- Söndag 11.40-12.40
- Söndag 13:30-14:30 (Blå+)

- Söndag 14:30-15:30 (Blå+)


Parkour Grön
Tumba Idrottshuset, Gymnastiksalen
- Söndag 15:40-16:40

Avgifter 2022

Medlemskap (12 månader - avser alla) 100 kr
Avgifter per termin  
Knatte 900 kr
Introduktion 900 kr
Blå 1000 kr
Grön 1 450 kr
Träning för barn med särskilda behov   500 kr

 


Medlemskap
Korpen Huddinge-Botkyrka är en medlemsstyrd förening. Medlemskapet är därför ett krav för att få delta i föreningens aktiviteter. Medlemskapet bekostar även din försäkring och ger dig rösträtt på årsmötet. 

Till vår medlemssida


 


Köp vår snygga T-shirt!
Alla Korpens unga parkourare kan vara riktigt snygga både på och utanför träning med vår egendesignade T-shirt. Den kostar 130 kr och går att beställa i webbshoppen på medlemssidan

Parkour T-shirt


Samarbetspartners


Det här är parkour
Parkour går ut på att träna kroppen för att på ett smidigt och kontrollerat sätt kunna ta sig förbi och övervinna olika typer av hinder i sin omgivning utan hjälpmedel. I parkour ses varje hinder som en möjlighet att utveckla sin fysiska och psykiska kapacitet genom träning, för att överkomma allt svårare hinder. Parkour utövas såväl inom- som utomhus och bara fantasin sätter gränser för vilka hinder och banor som kan skapas utifrån sina förutsättningar.

Parkour innehåller rörelser som hopp och rullar samt övningar för att utmana din fysiska och mentala styrka samt stärka kroppen och sinnet. Parkour syftar dock inte enbart till att övervinna hinder utan även att göra det på ett säkert och kontrollerat sätt som inte skadar kroppen. En av de grundläggande principerna i Parkour är att det i första hand skall vara användbart snarare än att se vackert ut och att utövaren anpassar sig efter miljön han eller hon befinner sig i snarare än att anpassa miljön efter sin träning.

Parkour saknar poängsystem och är inte tävlingsinrikat. Det är istället en färdighet som måste finslipas och grundar sig på individuell självutveckling. De grundläggande värderingarna i Parkour är ärlighet, respekt, ödmjukhet, uppoffring, hårt arbete samt att överträffa sig själv och vänja kroppen vid fysisk ansträngning. Utövarens sinnestillstånd är minst lika viktigt som utövarens fysiska prestation. Syftet är att anpassa sig till varje hinder och varje omständighet, att medvetet konfrontera hinder snarare än att undvika dem. Rörelser bör inte utföras i syfte att imponera på andra människor eller för att skryta. Utövaren bör sträva efter att vara sig själv snarare än att försöka imitera andra.

Parkour kan för vissa vara en livsstil, medan andra ser parkour som en rolig fritidssysselsättning. Vad parkour är blir därför upp till utövaren - gemensamt för alla är möjligheten till utveckling på egna villkor.

 

Parkourens historia
Le Parkour, freerunning eller l’Art du Déplacement började utövas aktivt först på 80-talet i Lisses, en av Paris mindre förorter. Träningsformen har inspirerats från en lång rad av träningsformer och filosofier. Rötterna återfinns i den militära hinderbanan från 60-talet som George Hérbert introducerade för att träna soldater.

Namnet parkour användes först 1998 och är en modifikation av parcours du combattant, som betyder hinderbana. Sporten grundades i början av 1990-talet i Lisses av medlemmarna i gruppen Yamakasi med bland andra David Belle, Raymond Belle och Sébastien Foucan, men dess rötter sträcker sig längre bakåt.

Medlemmarna i Yamakasi hade en bakgrund inom gymnastik och olika kampsporter och började bland annat tillämpa akrobatik i sin träning. David Belle ansåg att det var viktigare att fokusera på att träningen skulle vara användbar för människor i verkliga livet. Därför ansåg han akrobatik och liknande vara onödigt. Ändå vävde David Belle, tillsammans med resten av Yamakasi, in både akrobatiska rörelser och dans i sitt utövande.

Uppdaterad: 28 AUG 2018 18:48 Skribent: Jens Johansson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Korpförening Huddinge-Botkyrka - Korpen
Rotemannavägen 10
14557 Norsborg

Kontakt:
Tel: 08299622
E-post: This is a mailto link

Se all info