Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Om alliansen


Friidrottsalliansen mellan IK Vikingen och Utby IK
 
 
Alliansen Ullevi Friidrott skapades i början av 1991 som en tävlingsallians mellan IK Vikingen, Utby IK och delar av Kongahälla AIK. Det var en en lång beslutsprocess där alla berörda (såväl aktiva, tränare, ledare, föräldrar som gamla medlemmar) inte bara gavs chansen till yttrande utan på flera möten uppmanades att meddela sina åsikter i frågan.
 
Idén till alliansen var dels rent sportslig, d.v.s. en möjlighet att ta upp kampen med Malmö AI och andra storklubbar men också rent ekonomisk. Samordningseffekter som skulle kunna uppnås vid t.ex. tävlingsresor skulle hjälpa klubbarnas ekonomi i stort. Alliansen skulle dessutom kunna plocka fler standarpoäng tillsammans än var för sig vilket också bidrar till ekonomin. Alliansen skulle också verka tilltalande för sponsorer.

Från början tävlade aktiva 15 år och äldre i alliansnamnet Ullevi. Samarbetet utvecklades senare också så att även ungdomar under 15 års ålder tävlar i namnet Ullevi Friidrott.

Såväl idrottsligt som ekonomiskt har samarbetet slog mycket väl ut. Ullevi Friidrott blev en av de tre mest framgångsrika klubbkonstellationerna i Sverige, vilket lockade till oss ett stort antal duktiga aktiva, och kanske ännu viktigare, ett antal mycket duktiga tränare/ledare. Förutom besparingar har Ullevis framgångar under åren gjort att storföretag (som t.ex. Adidas) varit intresserade att vara sponsorer till verksamheten. Under 1998 gjorde styrelsen en utvärdering av samarbetet och kom fram till att samarbetet gynnade alla parter och alltså borde fortgå. Det har gjorts ytterligare utvärderingar under 2000-talet vilket alla entydigt visat det positiva med samarbetet.
 
De aktiva från Kongahälla AIK som var med lämnade alliansen redan efter några år. Istället var Angereds IS med under åren 2004-2014. Till säsongen 2015 är det enbart IK Vikingen och Utby IK som utgör Ullevi Friidrott.


Uppdaterad: 01 OKT 2014 12:29 Skribent: Roger Andersson

Postadress:
Ullevi FIK - Friidrott
Friidrottens väg 7
41476 Göteborg

Kontakt:
Tel: 031415814, 031410808
E-post: This is a mailto link

Se all info